Antropologi

Du - en verdensborger?

Føler du dig både som dansker og som en del af et globalt fællesskab? Er du interesseret i at møde andre på tværs af kulturelle forskelle og kvalificere dig i kvote 2? Så er vores antropologikursus garanteret noget for dig. Her kommer du direkte ind i et internationalt og multikulturelt studiemiljø, hvor din verden bliver større fra dag 1.

Antropologi

Flyt ind i den globale landsby
Højskolen på Kalø er en global landsby med indbyggere fra hele kloden. Her deler Ikast værelse med Irak. Her laver Kathmandu kaffe til Kalundborg. Og her er vi alle en del af et vidunderligt antropologisk laboratorium, hvor vi bliver klogere på hinanden hver dag.

Tag hul på de store spørgsmål
Som antropolog arbejder du mellem humaniora og samfundsvidenskaberne. Lige dér, hvor de store spørgsmål trænger sig på: Hvem er vi? Hvorfor handler vi, som vi gør? Og hvordan undersøger vi 'de andre' uden at læse egne fordomme ind i svarene? Vi kan ikke love dig, at du kommer hjem med alle svarene. Men du bliver bedre forberedt på at studere, rejse og møde andre med positiv interesse.

En rejse der åbner dine sanser

Tør du tænke anderledes
Er du med på at undersøge, hvorfor du gerne må købe massage, men helst ikke sex. Hvorfor indiske ingeniører ikke sætter i opvaskemaskinen. Om det kan lade sig gøre at ryste sin sociale arv af sig. Og om ADHD mere er en identitet end en diagnose. Hvis du er, bliver din nysgerrighed belønnet hver eneste dag. Og der er ikke noget, der er helligt, når vi arbejder antropologisk på Kalø.

En rejse der åbner dine sanser

Under opholdet tager vi på feltophold udenfor vores egen kulturkreds. Det kan være i Nordafrika, Østeuropa eller andre steder, hvor vi er på udebane. Vi kaster os ud i antropologiske undersøgelser og prøver at forstå de mekanismer, der ligger bag gruppedannelse og -identifikation i egen og andres kultur.

Venner for livet
Som studerende på Kalø bliver du med det samme en del af en skole med høje stadarder for undervisning, indkvartering og gastronomi. Men du kommer også til at udvikle dybe venskaber, der holder hele livet. Så, hvis du drømmer om et internationalt netværk af venner, der gør det muligt at rejse verden rundt og føle sig hjemme og velkommen, selv om du er 10.000 kilometer væk - så er Højskolen på Kalø et godt sted at starte.

6.000 kr. om måneden - all inclusive
Det er chokerende billigt at være med. Det samlede ophold koster i gennemsnit omkring 6.000 kr. om måneden inklusive mad, materialer, ekskursioner, rejse og fritidsaktiviter. Der er et lille tillæg for at bo på enkeltværelse, men ellers bor du kun billigere derhjemme eller på gaden. Ring eller send en mail, hvis du vil høre om muligheden for stipendier.

Det kan du forvente

Kurset veksler mellem teori og praktisk arbejde. Når du er færdig, vil du:

Kende antropologiens udviklingshistorie
Du vil vide, hvem Malinowski og Levi-Strauss er (altså ikke ham med cowboybukserne) og hvilket billede, de havde af verden, da de drog ud for at undersøge den i begyndelsen af 1900-tallet. Og ikke mindst hvordan deres billede er forskelligt fra det billede, som forskere har i dag af verden. Og fremfor alt – hvordan vores forudgående forestillinger på forunderlig vis får indflydelse på de fund, vi foretager.

Være en kompetent menneskeforsker
Du vil lære at arbejde med de redskaber fra den antropologiske værktøjskasse: interviews, fokusgrupper, perspektivering og analyse. Du får indgående kendskab til etiske overvejelser forud for antropologisk undersøgelse. Informanter er ofte overraskende tillidsfulde over for en antropolog, fordi vi spørger ind til fænomener, der er at finde i de sociale rum. Men hvordan den enkelte lever med fænomenerne er i sin natur en sag af privat karakter. Vi skal derfor også arbejde med de etiske overvejelser, som er nødvendige at have i baghovedet, for at være en god antropolog.

Se dig selv som et kulturelt væsen
Det er en universel antagelse hos alle folkeslag i verden, at egne reaktionsmønstre og værditilskrivninger er naturlige, i overensstemmelse med naturens orden. Vi reagerer naturligt - og kultur, det er noget, de andre har. Problemet med denne antagelse er, at alle deler den.

Derfor træner vi evnen til at kortlægge og "de-naturalisere" vores egne handlinger og værdigrundlag, og blive i stand til at erkende os selv som kulturelle væsener - kort sagt, udvikle det "antropologiske blik".

 

Læs kursusbeskrivelse for antropologi her

Hent brochure for forår18 her

Antropologi

”Jeg har fået venner med en anden historie end min egen. Det er noget af det vigtigste, der er sket i mit liv.„

Christian
  • Dansk Sprog og Kultur
  • Outdoor
  • Det sker
  • Valgfag
  • Studieture
  • Korte kurser